Sunday, May 30, 2010

DIY BUNGA SABUN


Malam2 ni rasa nak menulis di blog plak. Ada yang berminat nak buat bunga sabun sendiri x. :) Saya sebenarnya tertarik dengan bunga sabun ni masa nak kahwin dulu. Untuk buat bunga pahar. Konon2 speacial la kan. heheh. betul apa. Masa tu tempah dengan kawan jer. Bila dah ada anak seorang, tetiba nampak pulak dalam satu majalah perkahwinan tentang cara2 buat bunga sabun. So start dari situ lah saya tau buat bunga nih. Tapi bunga rose je lah sebab belajar2 sendiri je. sekarang ni je minat ni timbul balik. Ini adalah resepinya.. gambar insyaallah nanti saya masukkan. skrg ni malam kalo amik confirm kabur..heheh so nanti saya letak k.

Bahan-bahannya

1 . 1 cawan parutan sabun wangi pilihan anda (saya guna lux : putih, pink apa2 pon bole)

2. 1 cawan tepung jagung.

3. 4 sudu besar gam putih (yang botol kuning tu )insyaallah nanti amik gambar la yer)saya suka gam ni..multipurpose. nak buat crackle tuk decoupage pon bole. (kat atas tu gambar gam tu k)

4. 4 sudu besar air panas

Caranya :

1. parutan sabun dan tepung di satukan. gaul

2. gam putih dan air panas disatukan dalam cawan

3. kombinasi gam dan air pelan2 digaul dalam kombinasi sabun dan tepung.

4. Adun sehingga kental bole di biji2 kan untuk di buat kelopak.

cara2 untuk membuat rose ader kt youtube. tp dia dari polymer clay. caranya sama jer :

http://www.youtube.com/watch?v=F_ZSBJOkOxk

okey. semoga berjaya. kalo nak tanya apa2 sila kan la k. kalo leh jawab saya jawab :)

Next nanti saya tunjukkan cara untuk mengadun warna untuk bunga sabun. contoh nak kaler hijau, merah,

TIPS :

adunan bole di lembikkan sedikit untuk dijadikan topping untuk faux cupcake . So dapatlah cupcake berbau wangi../

bunga untuk faux cupcake bole digantikan dengan bunga sabun.

Cara untuk bersihkan dari habuk just brush ajer guna drawing brush.

No comments: